Wild......life......!

Ho CHi Minh, Vietnam

Dierbaren!

Wauw dat was in een vogelvlucht (letterlijk en figuurlijk, Borneo is voor vogelfanaten een whahalla) Borneo.
Na mijn te mooie in hostel in KL heb ik me voor het eerst in op mijn trip verslapen. En dan nog wel voor een vlucht! Normaal als ik in Laos of Cambodja een bus moest pakken werd ik zo 4 keer per nacht wakker met de gedachten dat het al tijd was om op te staan. Wat stom is want die bussen gaan ongeveer om het uur dus no worries als ik er een zou missen.
Maar ik ga de schuld maar geven aan mijn te lekkere matras in KL.
Werd kwart voor zeven wakker 8:20 zo mijn vlucht gaan. 7 uur zat ik in de taxi om mijn vlucht nog proberen te halen. Het laagvliegen was begonnen en 8 uur na 150 km/h over de snelweg en 25 euro lichter kwam ik al rennend (met backpack en dayback op de buik) bij service counter redelijk in paniek aan. Na minuut was duidelijk dat ik officieel mijn vlucht had gemist. GVD!
Maar door wat vochtdruppels kreeg ik een 'Free Penalty'. Dat 'free' klonk veel belovend. Maar helaas nog een keer de kosten van de vlucht moeten betalen maar dat was altijd nog beter dan een nieuwe vlucht dat had ik al op internet gezien. Na betaald te hebben had de man nog een leuke tip. Als ik nog eens te laat ben, check dan online of per telefoon in, dan had ik mijn vlucht nog gehaald......watttttt?????!!!! Oke bedankt voor deze frusterende tip.

Maar na vlucht waar ik niet echt van heb kunnen genieten door mijn ochtendhumeur (zie foto vliegtuig airasia ;-)) in Kuching Borneo beland!
Daar in Hostel paar dagen bijgekomen want door antibiotica wordt je echt sloom en moe.
Maar dankzij de brandende kaarsjes, gebedjes en het duimen daar in Nederland is mijn teen weer helemaal genezen :D! Dank daarvoor!
Vanuit Kuching kun je heel wat van Sarawak het zuiden van Borneo bezoeken. Zo ben ik naar het Oerang Oetang centrum, longhouse trip ,Bako national park gegaan.
Na een week vliegtuig gepakt richting Mulu national park wat bekend staat om de grotten want daar vindt je de grootste grotkamer ter wereld en de 3 miljoen vleermuizen die erin leven.
Om de oerang oetangs in het centrum te zien was mooi maar je hebt niet het gevoel dat ze in het wild leven. Ookal sta je in de jungle en komen ze van alle kanten aan geslingerd, ze blijven toch in paar kilometer van het voer platform. Sommige kunnen zichzelf wel redden in het wild en die oerang oetangs worden dan ook maar paar keer per jaar gespot.
Daarna naar Bako NP om de Probicsuc monkeys of ookwel de Dutch monkey te gaan spotten. Waarom ze het naar ons vernoemd hebben mogen jullie zelf op de foto's gaan bekijken, een hint denk aan de koloniale tijd en het figuur van de mannen in die tijd, dat moet genoeg zijn.
De eerste avond na een snikhete jungle trek zaten ze gewoon in de bomen voor onze kamers. De ochtend daarop met Ruth en Johny de ochtend trek gelopen en daar slingerende ze over het pad voor ons. We slopen dan voorbij om ze van dichtbij te kunnen zien. Dit was echt te gekke ervaring omdat je ze hier in hun natuurlijke leefomgeving ziet.
Daarna uitrusten op uitgestorven strandje met alleen een boot in de baai wachtend op zijn klanten die weer terug komen van een trek.
Toen weer terug naar Kuching om longhouse tour te boeken en gelijk de volgende dag vertrokken. Ik ging samen met Belgisch stel en 7 maanden oude baby richting Lemanak Rivier waar we de Iban Longhouse tribe gingen bezoeken.
4 uur stuiterend in minivan en daarna korte maar mooie boottrip van 45 minuten aangekomen in het dorp. Waar ze twee longhouses hebben gebouwd. Een voor de toerist en een waar de families leven. In de toeristen longhouse konden 70 toeristen slapen. En dan is 3 wel erg weinig en voelde dan ook beetje leeg. Maar wat rond gekeken en ze waren bezig met hun alledaagse dingen wat het bezoek de moeite waard maakte. En de baby van 7 maanden stal de show waardoor we nog een beetje de aandacht trokken en daardoor contact met de locals hadden.
Zonder Baby Daan was het wat saai geweest. De dans was een moetje, maar al snel stonden we er zelf tussen en maakte we de locals aan het lachen met onze soepele europese heupen :D!  Het ochtend programma (blowpipe demonstratie en hanentraining) was vervallen omdat de mannen met hun blowpipes al naar de rubberplantages waren gegaan om te oogsten.
Dus die ochtend alleen weer terug gereist naar Kuching. Daar Ruth en Johny weer tegen het lijf gelopen en hele leuke laatste avond met ze gehad. Weer een adresje erbij in Engeland :D!

Mulu NP is een super georganiseerd te gek park. De paden bestaan uit houtenwandelpaden wat het wandelen super gemakkelijk maakt. De grotten zijn voorzien van schitterende belichting en ook weer de houtenpaden. Er is zelfs een grot waar invalide in kunnen.
Daar 3 nachten overnacht even buiten het park in homestay (zie foto's) waar mijn douche een kraan was die net hoog genoeg was om gehurkt een douche te nemen. Tja je moet hier in Azie soms wat creatief omgaan met de voorzieningen ;-).
Naast de 4 grotten die ik heb bezocht nog naar waterval gegaan en daar britsche grot expert tegen gekomen die nog steeds nieuwe grotten ontdekt in het park. Hij nam me nog een keer mee naar de grootste grot want daar was hij al sinds 1996 niet meer geweest. Normaal mag je zonder gids geen grot in maar hij had daar soort vrijbrief vanwege zijn expertise. Weer heel wat geleerd van deze gepensioneerde professor tijdens mijn tweede wandeling door de grot.
Daarna eindelijk de Bat exodus in het klein gezien. Normaal met goed weer komen de drie miljoen vleermuizen in lange slierten de grot uit om te jagen. In de lucht vormen ze allerlei vormen wat de exodus wordt genoemd.
Van Mulu via Kota Kinabalu ( 1 nacht geslapen) naar Tawau gevlogen waar mijn duiktrip begon.
In de auto richting Semporna waar we met de boot de volgende de ochtend zouden vertrekken al te gekke mensen ontmoet waar ik de rest van mijn dagen lol mee heb gehad. En zo ook weer Melbourn en Perth in mijn adresboek kan zetten om te bezoeken op mijn volgende reis.
Het duiken was fantastisch en in plaats van 1 nacht en 1 dag te duiken, heb ik 9 duiken gemaakt en 3 nachten in luxe op Mabul resort gezeten. Daar paar meiden ontmoet die besloten hadden mijn plan te volgen en met mij mee te gaan naar Sukau.
Sukau staat bekend om zijn rivier de Kinabatangan waar het wildlife vanaf een boot te spotten is. Hier 2 nachten geslapen en de meest te gekke dingen gezien. Van een wilde olifant tot en met de schuwe Gibbon op 15 meter slingerend aan een elektriciteitsdraad.
De vuurvliegjes maken de junglebomen een soort kerstbomen en de slapende kingfishers lijken 'net echt' zo dichtbij kun je komen.
Helaas is dit alles van zo dichtbij te spotten omdat het oerwoud om de rivier heen met razend tempo wordt gekapt en dus de oevers van de rivier het enige gebied is wat overblijft om te overleven. We spraken met een Japans rescue program en die vertelde ons dat in 7 jaar tijd de oerang oetang populatie in dit gebied van 400 naar 200 is reduceerd. Ook vertelde hij dat in ongeveer alles palmolie zit verwerkt en dat 'the body shop' zelfs niet zo groen is als zij zelf beweren. Want ook deze keten verwerkt palmolie in haar producten zodat zij ook bloed aan hun handen hebben. Vanuit het vliegtuig kun je ook heel goed de honderde hectare plantages herkennen aan hun structuur en vorm, wat een goed beeld geeft van de hoeveelheid. Ik heb geen idee hoe Borneo er over 20 of zelfs al 10 jaar uitziet en eerlijk gezegd eigenlijk wil ik het ook niet weten.

Na een rare nasmaak naar de stad Sandakan om vanuit daar te vliegen naar Vietnam met tussenstop op KL. Hier niet veel gedaan dan geshopt en lol gemaakt met de meiden. Waar Jessica uit Australie (meisje met de rode krullen) me op komt zoeken in Vietnam en we samen van Zuid naar Noord gaan reizen. Dus voor mijn laatste paar weken nog een reismaatje op de kop getikt.
Morgen ga ik in mijn eentje nog de mekong delta in twee dagen ontdekken en dan op naar Hanoi met de standaard open bus die in elke bekend dorp of stadje stopt. Helaas geen tijd om vietnam op andere manier te verkennen dan de ubertoeristische manier, maar daar heb ik me snel bij neergelegd. Het is meer om een glimb op te vangen en mijn eigen mening te vormen. Want ik heb zoveel mensen op reis gesproken die negatief waren dat ik bijna niet meer heen wilde.
Gelukkig op het laatst ook positieve berichten, waardoor ik het toch met eigen ogen wilde zien.
Dus ik zeg tegen u alle GOODMORNING VIETNAM!
En het aftellen is voor mij officieel begonnen nog maar 26 dagen voordat mams op het vliegveld in Bangkok staat!

Dikke kuzzzz Aaf

Reacties 4

Milou 22-05-2010 18:46

Oh wat had ik graag met je door de Bat Caves gelopen.. Wel ontzettend triest te lezen wat we eigenlijk met die mooie gebieden doen; vrees dat "onze kinderen"al een heel andere wereld zullen kennen dan dat wij doen na te gaan dat er al zoveel verloren gegaan is. Heel fijn dat jij alles gezien hebt, met eigen ogen en mij alle mooie verhalen vertelt.

Hou van je, doe voorzichtig. Xx

Frida 23-05-2010 05:27

I thought I would understand your blog since my dutch has improved alot the last week.. =) but nooooope. Need more dutch-classes with you =) come back!!! miss ya!!!!

Dieuwertje 28-05-2010 09:38

heey aaf, Dat klinkt weer geweldig!! Ondanks de trieste nasmaak. Was gister nog naar een lezing met de titel. 'Milleu behoud is van de rijken' Jammer genoeg waar. Dikke kuzz

Belia 31-05-2010 00:40

Lieve Aafke

een berichtje uit Enkhuizen. Spannend alle dingen die je mee maakt.(haaaaa)
Over Vietnam heb ben wij van onze buren goede berichten en ook van een oom en tante van Kees. Pas goed op jezelf(dit zal je ook wel horen van je vader en moeder)kus Belia

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer